Питър Апс, Ройтерс Седмица след като руската прокуратура добави нея и

...
Питър Апс, Ройтерс Седмица след като руската прокуратура добави нея и
Коментари Харесай

Ройтерс: Кремъл разгръща своите подривни операции от Арктика до Африка

Питър Апс, Ройтерс

 

Седмица откакто съветската прокуратура добави нея и други представители на балтийските страни в листата на търсените за хипотетично поощряване на оскверняването на руски мемориали, естонската министър-председателка Кая Калас разгласи, че разследващите служби на нейната страна са пресекли кръг на подпомагани от Русия извършители в страните от въпросния район. " Знаем, че Кремъл е взел под прицел нашите демократични общества ", написа Калас в обществената платформа " Екс ".

Тези, които наблюдават опитите на Кремъл да дестабилизира останалата част от Европа, споделят, че връзките на Москва краткотрайно са се разпаднали, откакто президентът Владимир Путин издаде заповед за нашествието в Украйна през 2022 година Десетки от дипломатите на страната в други страни бяха отзовани и машината на съветската сигурност беше принудена да се пренасочи към войната.

Доклади от тази седмица на мозъчните тръстове Институт за проучване на войната (ISW) във Вашинттон и Кралски единен институт за отбранителни проучвания (RUSI) в Лондон обаче демонстрират, че Кремъл възвръща въздействието си зад граница. Наред с балтийските страни, като цели се обрисуват прилежащата Молдова, Африка и Близкият изток.

Основавайки се на доклади на представители на сигурността на Украйна и на други страни, английският институт допуска, че Кремъл цели да набере фрагменти за мрежи, които да развива, измежду руснаците, напуснали страната след 2022 година основно заради отвращение да се бият на фронта. Предполага се, че някои от тях са били насърчени от Кремъл да потърсят леговище на запад и да открият контакт със свои сънародници, измежду които дисиденти, които към този момент могат да бъдат държани под око и употребявани по избор от името на съветската страна.

Сложността на някои от тези хипотетични интервенции е друга. От другата страна на Финския залив, най-новата членка на НАТО (Финландия) се оплаква, че е пострадала от една друга форма - по думите на локалните представители - хибридна война, каквато се води също от 2022 година против балтийските републики и Полша.

Финландците алармират, че незаконни мигранти от Африка и Близкия изток са превеждани през границата, или са им давани планински колела, с цел да го създадат сами. Както се прави по литовската и полската граница с Беларус, по този начин в този момент и финландските управляващи издигат огради и обмислят молба до Европейски Съюз за смяна на разпоредбите за имигрантите, с цел да могат законно да ги връщат назад. По-рано тази година Русия приключи дългогодишното си гранично съглашение с Финландия. Този ход бе пояснен като реакция на присъединението на Финландия към НАТО.

Дирекцията за вътрешна сигурност на Естония разгласи, че е арестувала 10 обвинени сред декември и февруари, за които се допуска, че са взели участие в интервенция за " всяване на боязън и основаване на напрежение в естонското общество ".

Сред арестуваните е имало хора, уличени в разтрошаване на прозорците на автомобил, благосъстоятелност на естонския министър на вътрешните работи Лаури Лаанеметс, както и на кола на публицист.

Както при оповестяването за търсене на министър-председателката Кая Калас, и в този случай главната цел e в действителност да се сплашат естонците, които бяха част от Съветския съюз до 1991 година, и да им се подсети, че Кремъл към момента е в положение елементарно да заплаши съществуването им.

Бяха изказани отзиви, че оповестяването на гибелта в арктически затвор на съветския опозиционен водач Алексей Навални преди 10 дни е съвпаднало съзнателно с началото на Мюнхенската конференция по сигурността, по традиция един от най-големите конгреси с присъединяване на специалисти по защитата от Запада.

Новината провокира всеобщ потрес в първия ден от проявата и, наред с изявлението на любимеца за президентската номинация на републиканците в Съединени американски щати Доналд Тръпм, че може и да не поддържа съдружниците в НАТО, накара редица значими фигури в региона на европейската защита намерено да признаят, че се усещат комплицирани от развоя на събитията.

Кремъл отхвърли да е забъркан в гибелта на Навални. Освен това говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова сподели, че естонските изказвания за ръководени от Русия интервенции са част от " спектакъл на парадокса ", чиято цел е да се отвлече вниманието от обстоятелството, че Естония поддържа " тероризма " на украинския президент Володимир Зеленски.

Молдовските опасения

И двата мозъчни тръста - и RUSI, и ISW, позволяват, че Кремъл е особено заинтригуван от Молдова, която не е членка нито на НАТО, нито на Европейски Съюз, само че от началото на 2022 година се приобщава доста по-силно към Запада. Русия и Молдова имат настоящ териториален спор за Приднестровието, където Москва поддържа мироопазващи сили от разпадането на Съюз на съветските социалистически републики.

През цялата предходна година Молдова и представители на Запада изказваха пред редица медии отзиви за проведената по техните думи от Русия акция с осведомителни интервенции за подриване на държавното управление на президентката Мая Санду. Миналата година тя твърдеше, че Кремъл евентуално приготвя прелом.

Такива информации се появяват от 2022 година насам, като се допуска, че Русия се е надявала по това време да сътвори условия за военна интервенция в Молдова, само че по-голямо значение е било отдадено на Украйна. Подобна версия идеално пасва на държанието на Кремъл, считат анализатори.

През февруари 2017 година представители на Черна гора упрекнаха Русия в опит за прелом от предната година с желанието да се спре присъединението на страната към НАТО - още едно обвиняване, отхвърлено от Москва.

Русия бе обвързвана и с преврати в Западна Африка, в това число завземането на властта от страна на военните в Мали и Буркина Фасо. Представители на Запада резервираха безмълвие по отношение на възможен прелом в Молдова, само че по тази причина пък дадоха серия от конференции предходната година, на които твърдяха, че съществуват съветски осведомителни интервенции за усилване на рецензиите в обществените мрежи, най-много против молдовската стопанска система, и за подклаждане на насилието и политическото опозиционерство.

Според непрекъснатия представител на Съединени американски щати при Организацията за сигурност и съдействие в Европа Майкъл Карпентър, представен от изданието " Дейли бийст ", наподобява предходната година задачата на интервенциите е била " да се сътвори неустановеност,... да се сътворят главоболия за държавното управление ".

През и май и юни Съединени американски щати и Европейски Съюз постановиха наказания на към 10 души, най-вече с съветско поданство, за " присъединяване в действия за дестабилизиране на държавното управление на Молдова ", които американското министерство на финансите пояснява като част от " съветските опити да се внедрят сътрудници под прикритие за подкопаване на демокрацията ".

Институтът за проучване на войната рапортува, че сходни действия не престават, като в тях влизат изказванията на съветски военни блогъри, че Молдова " се милиратизира ", с цел да " причисли принудително " към държавната си територия Приднестровието, като съгласно тях следователно ще се наложи Русия да работи с войските си. Информациите за нараснала военна интензивност на Русия в противоречивия с Молдова анклав може да се окаже предвестител на възможна по-агресивна " съветска хибридна интервенция " против Молдова, позволява американският мозъчен концерн, въпреки и да показва, че е невероятно да се каже по кое време би станало това.

Африка и Близкият изток

Макар и взаимоотношенията с Кремъл и постоянната съветска войска да се разпаднаха предходната година около несполучливия протест на Евгений Пригожин, учредената от него частна военна компания " Вагнер " е била инструмент на Кремъл както в Близкия изток, по този начин и в Африка. Първоначално участник във войните в Либия и Сирия, тя изпълняваше поръчки по " защита на режима " в Централноафриканската република и откри връзки в други западноафрикански страни.

Това бе съпроводено от разширяващо се военно съдействие и проведени от Кремъл визити в Москва за африкански политици " от второ равнище ", както ги назовава английският мозъчен концерн RUSI, и ускори връзките с африканците, приключили руски и, след това, съветски университети. До съветската инвазия в Украйна през февруари 2022 година проруски настроени военни бяха завзели властта в Мали, а други бяха станали извънредно авторитетни в ред страни.

Според RUSI след несполучливия протест на Пригожин Кремъл е подхванал бързи стъпки за разделянето на империята на " Вагнер ", като комерсиалните сдружения на компанията на територията на Русия са минали към Федералната работа за сигурност, а активите зад граница са попаднали директно под контрола на военното разузнаване (ГРУ). Собствеността на " Вагнер " в Украйна също е била поделена, като ГРУ стартира да поема по-голям надзор върху други интервенции отвън границите на Русия.

Според отчета на RUSI, учреден на вътрешни съветски документи, това, което в този момент съветското министерство на защитата предлага на африканските си клиенти, е, " пакет от услуги в режим на оцеляване " (по формулировката на ГРУ). С него съветската военна поддръжка е ориентирана към поддържането на власт на съответни държавни управления.

В Мали да вземем за пример беше изменен закон за минното дело, с цел да може задгранични активи да бъдат иззети и предоставени на съветски компании, които да създадат инвестиции. По този модел бяха подписани разнородни съглашения и в други страни.

При състояние че " Вагнер " към този момент няма роля, Кремъл се пробва и да построи облик на интернационален фактор на чеченския водач Рамзан Кадиров, наричайки го " воин на исляма " и съперник на Израел, изключително след израелското нахлуване към линията Газа в отговор на нападението на радикалното палестинско придвижване " Хамас " на 7 октомври предходната година. Свързани с съветската република Чечения благотворителни организации са достигнали до Сирия и Балканския полуостров, където обезпечават на Русия средствата за въздействие измежду мюсюлманското население, както и измежду обичайните съдружници на Русия - сърбите.

Нито един от тези фронтове в този момент не е толкоз значим за Кремъл, колкото е Украйна. Но в случай че събитията там стартират да се развиват по усета на Русия, а даже и да не стартират, може да нарасне изкушението за Кремъл да ускори дейностите си на други фронтове.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР